neděle 6. října 2019

Materiály do výuky: 130 přídavných jmen pro barvitý popis osoby

Blonďatý, boubelatý, brýlatý......zapáchající, zrzavý, zubatý a dalších 123 možností, jak může někdo vypadat, mezi B a Z...Zkrátka, vybrala jsem 130 přídavných jmen, které můžete využít při výuce popisu osoby.
130 karet přídavných jmen https://www.ucitelnice.cz/produkt/2833


Čeština je bohatým jazykem, ale žáci někdy těžce hledají slova. A schválně, jak jste na tom vy? Na kolik přídavných jmen vhodných k připodobnění osoby si vzpomenete za 30 sekund? Pravděpodobně se vám hned vybaví: malý, velký, hubený, tlustý, hezký, ošklivý. Jenomže s tím si určitě nevystačíme, pokud chceme barvitě popsat kohokoliv. Každý z nás upoutá něčím jiným. Kartičky, které jsem připravila mají žákům usnadnit hledání vhodných přídavných jmen. Souhlasím, nejsou tam všechna, to byste, milí kolegové, se ustříhali k smrti. Jen těch odstínů srsti, kterou se my lidé pyšníme na hlavě. Stačí vejít do drogerie pořádně si prohlédnout regály s barvami na vlasy:).


Ale zpět ke kartičkám. Součástí materiálu je 15 témat, jež můžete zadat žákům k popisu. Další si klidně přimyslete dle typu školy. Na prvním stupni můžete začít "nejhezčí učitelkou pedagogického sboru" nebo obligátní "maminkou". Na středním odborném učilišti, kde mj. také žáci obvykle nedisponují slovní zásobou zdatného lingvisty, pravděpodobně lépe uspějete s " dívkou z plakátu", "borcem z posilky" nebo "troskou z hospody na roku". V metodice najdete i aktivitu "lov slov", která má žáky aktivizovat před zahájením práce na popisu.
130 přídavných jmen k popisu je ke stažení za kafe na https://www.ucitelnice.cz/produkt/2833
Pokud jste si již pořídili 100 přídavných jmen pro charakteristiku https://www.ucitelnice.cz/produkt/2776 , tak se nebojte, že by se vám karty pomíchaly. V této sadě jsem přidala do levého horního rohu malou nenápadnou "2" a písmeno "p". tedy jako přídavné jméno a popis. Samozřejmostí je opět diferenciace pomocí hvězdiček, jednou jsou označena slova snadná, srozumitelná i žákům s SPU, dvě hvězdičky mají přídavná jména běžně používaná .Tři hvězdy jsou pro "fajnšmekry" nebo pro ty, kdo jsou zvídaví a chtějí pracovat např. se slovníkem cizích slov, popř. internetovou jazykovou příručkou UJČ. http://prirucka.ujc.cas.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat