neděle 15. září 2019

Materiály do výuky: Stovka přídavných jmen, aneb jak jsem učila charakteristiku

Popis, to by ještě šlo, ale charakteristika? Pro některé žáky trochu "vyšší level". S přídavnými jmény na kartičkách ovšem zvládli přímou charakteristiku fiktivní postavy úplně hravě. Doplnění  charakteristikou nepřímou pak už nebylo těžké.



Ale pěkně popořádku. Jak na to, mě navedla 102. aktivita z knihy Kathy Paterson Motivační tříminutovky. Na první hodinu slohu ve třídě, kde jsem dosud  nečila - u osmáků, jsem si pro hru A skutečný význam je....jejímž cílem je vymyslet co nejvíce originálních a humorných významů běžných slov, v rychlosti naškrábala několik přídavných jmen propiskou na odstřižky papíru. Posloužily, ale reprezentativně rozhodně nepůsobily. Nicméně, jsem se dozvěděla, že zákeřný je ten, kdo dává do ledničky prázdné kelímky od jogurtů, nebo balí dárky bez obsahu atp...
Protože v rychlosti nadepsané kartičky dobře fungovaly, rozhodla jsem se držet se osvědčeného. Pro další hodinu, která dle sdíleného tématického plánu měla být zaměřena na charakteristiku literární postavy, jsem si připravila rovnou stovku přídavných jmen vztahujících se k vlastnostem v lepší formě. 

Zn.: Poznej rozdíl.


Každý žák obdržel 4 karty (náhodný výběr) a úkol:
Stvoř (vymysli) fiktivní postavu, která by mohla vystupovat v nějaké knize, filmu, seriálu.
1. Dej jí jméno, můžeš říct odkud pochází, nebo kde žije. (Napiš do jedné věty.)
2. Do druhé části textu uveď, jaká postava je, jaké má vlastnosti. Použij dvě přídavná jména z nabídky. (max 2 věty)
3. Ve třetí části napiš, jak se postava chová, co je pro ní typické, aniž bys doslova uvedl přídavné jméno (nesmí zaznít). Musíš tedy vysvětlit "oklikou" alespoň jedno ze zvou zbylých přídavných jmen. (2-3 věty, lze více)
Zadání jsem v bodech napsala na tabuli.
Než jsme začali pracovat, ujasnili jsme si význam některých slov. Protože je ve třídě i integrovaný žák označila jsem každé přídavné jméno jednou, dvěma nebo třemi hvězdičkami pro rozlišení obtížnosti. Tříhvězdičková přídavná jména měli žáci možnost vyměnit za jiná ze zbylého balíku, který mi zůstal na stole.
O výsledky svého snažení se "spisovatelé" ochotně podělili. A docela jsme se i zasmáli. Řekli jsme si, že postavy literárních děl mohou být jak typičtí "zloši" a "dobroši", tedy, rozuměj, záporní a kladní hrdinové, tak i postavy rozporuplné.
V debatě jsme tak trochu pořešili, kteří právě narození hrdinové by byli pravděpodobně přátelé a kteří protivníci, kdyby se potkali v nějakém příběhu. Žáci sami správně odhadli, co je principem charakteristiky přímé a nepřímé.
V posledních 15 minutách dostal každý žák úkol přímo osobní - napsat svoji pravdivou charakteristiku podle stejné osnovy (byla stále napsaná na tabuli). Mezitím jsem si kartičky vysbírala. Třída byla s prací rychle hotova a dobrovolníci ochotně své texty přečetli. Zbytek třídy palcoměrem ukazoval, jestli charakteristika "sedí" (palec nahoru). Pokud posluchač ukázal palec ve střední poloze znamenalo to, že s textem  souhlasí pouze částečně. Palec dolů signalizoval "vidím tě úplně jinak".

Stovku přídavných jmen na kartičkách rozhodně využiji dále - při opakování tvrdých a měkkých přídavných jmen, při výuce o slovní zásobě (práce s příručkami, slovotvorba, význam slov).
Pokud se nechcete trápit výběrem vhodných přídavných jmen, lze kartičky v PDF zakoupit za symbolické "kafe" na Učitelnice.cz zde https://www.ucitelnice.cz/produkt/2776
(Kdyby vaši žáci  zrovna bojovali s popisem, tak se můžete inspirovat  https://www.syh.cz/2019/10/materialy-do-vyuky-130-pridavnych-jmen.html)

Učitelská poznámka
Knížka Motivační tříminutovky od Kathy Paterson jsou dle mého dobře investované necelé tři stovky. Obsahuje přes 100 jednoduchých cvičení k aktivizaci skupiny mi několikrát hodně pomohly s nápadem. Vydal Portál. Nerada vypisuji citace dle ČSN, takže zde ISBN 978-80-262-0794-8, podle kterého vyhledáte jakoukoliv knížku úplně nejsnáze (tedy až na obrozenecká vydání :).


Žádné komentáře:

Okomentovat