čtvrtek 24. října 2019

Hodina s nonsensem: Že nevíte, co je rouže?

Literatura, sedmička. Nonsensovou poezii v čítance SPN žáci odhalili - básničky jim smysl nedávaly, bohužel je ani nepobavily. Na rozdíl od aktivity, kterou pro ně vymyslela Ivana Hrubá a já ji v hodině použila. Po vysvětlení pojmů nonsens a nonsensová literatura (poezie) (a zápisku do sešitu v délce 1 věty) si žáci vylosovali po jednom ze sady 72 nesmyslných slov.
Nejdřív je někteří chtěli vyměňovat za jiná, protože jim nerozuměli, nevěděli, co znamenají. Jak by taky mohli, že? Po ujištění, že slova opravdu význam zatím nemají a že je na nich, aby jim dali obsah, se s losem smířili. 
Úkol zněl jasně - vymyslet co dané slovo znamená a použít jej v textu. Pokud vznikne básnička, tím lépe. Někdo byl stručný, někdo obsáhlý. Zapojili se úplně všichni. Při čtení jsme se pobavili. Za deset minut vznikla pohádka, pět básniček, několik receptů, jedna reklama a další textíky.

Tak třeba: Víte, co je rouže?

Rouže je antihmota. Vzniká, když zahřeješ louži na -320 °C a přidáš rozžhavené květy růží při teplotě 320°C.
(František D. , 12 let)
Nonsensová slova na komunikačních kartičkách se dají na Učitelnici koupit za 45 Kč a to se vyplatí. Vymyslet 72 nesmyslů by mi trvalo určitě dvě hodiny, což by mě stálo mnohem víc. A to nemluvím o nervech spojených s přepisem do elektronické  podoby a automatickým opravářem. Viděla bych rudě nejen vlnovky. 

Zdroj https://www.ucitelnice.cz/produkt/1937

Žádné komentáře:

Okomentovat