sobota 5. října 2019

Inspirace od A (autorů) po Z (záchodky) aneb Mezinárodní den učitelů s Učitelnicí

O...jako osobní



Mezinárodní den učitelů jsem prožila s učiteli. Podzimní setkání autorů Učitelnice.cz bylo pro mne první vůbec. Platforma, která se inspirovala megaúspěšným bussinesovým americkým projektem Teachers Pay Teachers, nabízí prostor pro sdílení výukových materiálů mezi pedagogy.

Osobní setkání s některými z nadšenců, kteří zásobují portfolio ucitelnice.cz, které k dnešnímu dni tvoří 2 500 produktů, bylo velmi inspirující. Miriam a Jakub Hejzlarovi, jako implementátoři amerického modelu na české podmínky, přinesli mnoho cenných rad a postřehů nejen z konference TpT. Zaujalo mě, že učitelky prodávající své produkty na TpT jsou označovány jako teacherpreneurs, což je složenina z výrazů učitel a podnikatel. V češtině by do tedy mohly být podučitelky, ale to nezní zrovna moc lichotivě, takže pokud zde může vzniknout noví slovo, přiklonila bych se spíš pro učipodky :). (Budu doufat, že to evokuje spíš  i-pody nikoliv spodky).
  Btw: Moc mě těší , že mohu být součástí něčeho, co má velký potenciál, byť jsem zde nová a zatím s minimem produktů. https://www.ucitelnice.cz/author/4882
Zleva: Petr Naske, Miriam a Jakub Hejzlarovi.

Na setkání pozvali také zástupce Národního institutu pro vzdělávání a digikoalice Petra Naskeho, který nezapomněl, opravdu nezapomněl, přítomným  učitelům k mezinárodnímu dni popřát. A to se cení. Stejně jako to, že nám představil Emu. Tahle Ema totiž stojí za prozkoumání. Jedná se o online katalog, který na jednom místě shromažďuje informace o digitálních vzdělávacích zdrojích s otevřenou licencí. Ema zatím vyzývá k zasílání tipů na zajímavé weby, kde jsou k dispozici ke stažení materiály využitelné ve školním prostředí. 
Tohle je EMA, která nemá mísu,
ale má materiály ke stažení. Zadara.
Zdroj obrázku: https://ema.rvp.cz

Učitelská poznámka

Setkání autorů Učitelnice se konalo ve vzdělávacím centru Tereza v Haštalské ulici v centru Prahy. Bylo inspirující i o přestávkách. I na toaletách. Ne, neměli jme běhavku (asi málo sledujeme politiku), ale mrkněte, co jste se mohli při vykonávání potřeby dozvědět. Tak mě napadá, že když se žáci courají v hodinách pořád na záchod, jestli oni tam snad nehledají nějaké informace, které tam bohužel nejsou..a tak chodí znovu a znovu a znovu... .




Žádné komentáře:

Okomentovat