čtvrtek 31. října 2019

Čumil, Pičus, Názi i Paparazzi. Seznamte se, to jsou sochy z Bratislavy!

C... jako cesty

Bratislavský "dream team", napadá mě. Ale upřímně, které město si může dovolit takto vybranou společnost sochařsky ztvárnit? Zajímavé nejsou jenom názvy těchto plastik, ale fakt, že zdaleka ne všechny byly pořízeny z veřejných peněz, a přesto dotváří veřejný prostor a lákají turisty. 

Čumil

Být v Bratislavě a neočumovovat Čumila, to snad ani nelze. Bronzová socha od výtvarníka Viktora Hulíka (1949) několikrát přišla k úhoně, protože ji musíte hledat při zemi. Vpravdě kompaktní rozměry 50 x 80 x 67 cm, ji stály "život" díky neopraným řidičům. Z tohoto důvodu je plastika opatřena třímetrovou dopravní značkou s názvem Man at work.
Čumil z kanálu čumí od roku 1997 na adrese Panská 1.
Foto: Z. Haupt




Pičus

Niemand Viktora Freša (1974) se od vzniku sochy v roce 2013 dočkal umístění na volně přístupném místě v bratislavě. Najít místo nebylo pro autora sochy snadné, možná také proto, že spíš něž Niemand se soše maličkého naštvaného nahého chlapíka s arogantním výrazem říká trefněji. Zkrátka je to Pičus. Najít byste ho měli na na Beblavého ulici před Drink in Gallery Andy, kde stojí od dubna 2018. V případě, že byste měli pocit, že Pičus jeden nestačí, pak se vydejte do galerie moderního umění Danubiana. https://www.danubiana.sk/




Paparazzi

Mgr. art. Radko Mačuha (1974) vytvořil v roce 2001 sochu Paparazzi. Je epoxidová, kolorovaná tak, že připomíná bronz. Socha s fotoaparátem v ruce číhala od roku 2001 na turisty na rohu Laurinskej ulice, jenže v roce 2013 zmizela. Zmizení je spojeno s uzavřením provozu restaurace Paparazzia, kterou provozovala firma Red Monkey Group, a pro kterou Mačuha sochu vytvořil na zakázku. Turisté však sochu mohou potkat jinde. Musí však zaplatit vstupné do vyhlídkové restaurace UFO na mostu SNP. Zde Paparazzi v životní velikosti (175cm) "číhá" na správný záběr u barového pultu.


Schöne Náci

Schöne Náci zdraví turisty na rohu Hlavního náměstí a Rybárské brány, na rohu Kaffee Mayer.
Schöne(r) Náci, vlastním jménem Ignác Lamár, byl téměř 40 let neodmyslitelnou součástí koloritu bratislavských ulic a kaváren. Pamětníci jej znali jako slušného, tichého a chudého, avšak vždy pěkně oblečeného člověka, ve fraku s cylindrem a hůlkou.
Autorem dvoumetrové hliníkové sochy, která přitahuje pozornost kolemjdoucích od roku 1997, je akademický sochař Juraj Meliš (1942 - 2016).
https://bratislavaden.sk/bratislavsky-muz-s-cylindrom-naozaj-zil/
https://zurnal.pravda.sk/spolocnost/clanok/437940-legenda-schone-naci-javiskom-mu-boli-bratislavske-ulice/




Vydáte-li se tedy po stopách těchto bratislavských soch, hlady, žízní nezemřete. Nedaleko každé z nich je občerstvovna. A navíc, potkáte další - třeba u cukrárny Hanse Christiana Andersena (aut. Tibor Bartfay, 1922), který Bratislavu navštívil. https://www.topky.sk/cl/1000977/1587367/Mrazive-tajomstvo-sochy-slavneho-Andersena--Najsmutnejsia-rozpravka-sa-zrodila-v-Bratislave


Více o sochách v Bratislavě http://www.supissoch.sk/, pozor některé již od roku 2012 přibyly, nebo místo změnily.
Start- Schöne Názi, č. 2 - Čumil, č. 3 - H. Ch. Andersen, č. 4 - Pičus, cíl - Paparazzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat