středa 25. září 2019

Itinerář: Školní výlet Pardubice

Do metropole Pardubického kraje jsem se za poznáním vydala s hordou 22 sedmáků v pondělí 23.9.2019, hezky, levně, skupinově, vlakem. Součástí exkurze byla mnou komentovaná vycházka Pardubicemi, výukový program zaměřený na archeologii a na závěr sportovní odreagování v laser aréně.





Itinerář pro cestu tam:

Nástupní stanice: Moravská Třebová, odjezd 6:53 vlakem Os 24746
Přestupní stanice: Česká Třebová, příjezd 7:29, odjezd 7:39 vlakem rj 284
Cílová stanice: Pardubice hl.n., příjezd 8:12

Prohlídka Pardubic začala hned na hlavním nádraží, kam jsme dorazili vlakem vyšší kvality. Ve městě nás jako první přivítal bronzový Jan Perner před nádražní budovou, která je jak symbolem významného dopravního uzlu (ústí sem celkem čtyři železniční tratě), tak jednou z nejvýznamnějších staveb poválečného funkcionalismu.

Směrem do centra města jsme neminuli nepřehlédnutelnou stavbu ČSOB pojišťovny architekta Soběslava Macase ani polyfunkční budovu Magnum na třídě Míru. Na počátku 20. století jsme se ocitli na Náměstí republiky, kde stojí divadlo Antonína Balšánka (dokončeno 1909). Ze stejného místa lze obdivovat i prvorepublikové projekty Josefa Gočára: budovu dnešní Komerční banky nebo bývalý hotel, v současnosti Obchodní centrum Grand. Poté jsme prošli Zelenou bránou, s charakteristickou věží s měděnou střechou, na Pernštýnské náměstí. Zde jsme si všimli radnice v historizujícím stylu i proslulé fasády domu U Jonáše (z konce 18. století).

Když jsme v 9:00 dorazili k renesančnímu zámku, o jehož podobu se postarali páni z Pernštejna, už jsme byli očekáváni Mgr. Františkem Kašpárkem, pedagogem Východočeského muzea. Společně jsme se vydali na výpravu do dob dávno minulých. Nejprve jsme se ocitli v čase, kdy se z lovců a sběračů stali první zemědělci, prožili jsme dobu bronzovou a zažili i stěhování národů.

Východočeské muzeum Pardubice

Východočeské muzeum v Pardubicích jako alternativní místo poznání vhodně doplňuje výchovu a vzdělávání probíhající ve škole. Může obohatit žákům výuku, stát se její příjemnou součástí a zároveň rozvíjet kulturní vzdělanost dětí školního věku. To vše tak, aby dokázaly ocenit hodnoty odkazu našich předků, naučily se je vnímat a poučit se z nich.Východočeské muzeum v Pardubicích uchovává, ochraňuje, ošetřuje a doplňuje své sbírky, která ve výstavách a expozicích ožívají pro návštěvníky všech věkových kategorií. V souladu s celosvětovým trendem spolupráce muzea a školy klade důraz na informaci zprostředkovanou netradičně muzejními prostředky. K tomu využívá sbírkové předměty, jejich repliky a od roku 2003 i výukové programy.

My jsme si vybrali hodinový program v archeologické expozici, kde jsme zjišťovali v čem se nám tehdejší lidé podobali a v čem byli jiní. Interaktivně jsem si vyzkoušeli interpretaci hrobového nálezu (tvoření životního příběhu pohřbených). Lektor nám přímo na míru vytvořil modifikaci pro naši věkovou skupinu. Za 20 Kč/žák muzeum nabízí výběr aktivit pro žáky 1.–9. tříd ZŠ a SŠ zahrnující vzdělávací oblasti: Člověk a jeho svět (tematický okruh Lidé a čas) a Člověk a společnost (vzdělávací obor Dějepis).
Kontakt pro objednání a adresa Východočeského muzea: Pavla Procházková, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice, Tel.: 773 819 210, 466 799 275, nejlépe v 7.30 – 8.00 hodin, e-mail: prochazkova@vcm.cz

Po tak náročné výpravě jsme si museli trochu odpočinout a občerstvit se. Kolem zimního stadionu jsme přešli do AFI, kde jsem dala v čase od 10:40 do 11:30  sobě i dětem čas na občerstvení, WC apod. Překvapivě zabodovala i u sedmáků skluzavka z galerie do přízemí. 


Laser game

Na závěr exkurze nás čekalo několik ještě mnohem náročnějších strategicko-sportovních utkání v laser aréně. Za 15 minut jsem se rychlým krokem přesunuli na do Laser areny, kterou najdete v Pardubicích  na "Karlovině" na adrese Jiřího z Poděbrad 2593, 530 02, Pardubice.  Provozovatelé nám vyšli vstříc i mimo běžnou pracovní dobu. A co víc, nad míru splnili slib z webových stránek: Tato atraktivní forma sportu zaujme každého školáka. Vaši žáci se sami vyřídí již po pár minutách :). A to se za cenu pro školní skupiny ve výši 64 Kč/15 min/žák rozhodně vyplatí!
Každý z žáků stihl dvě hry po 15 minutách a  zájemci ještě jednu navíc. Příště bych ovšem zvolila o 30 - 45 minut delší čas právě na tuto aktivitu. V našem případě, by to ale znamenalo odjezd až dalším spojem.
Kontakt Laser game Pardubice: 601 369 568 ,e-mail: lasergamepardubice@gmail.com.

Při návštěvě krajské metropole jsme se tedy během několika hodin přesunuli z pravěku, přes středověk, novověk až do současnosti. Přičemž jsme městem ušli bezmála 7 kilometrů.

Cesta zpět byla snad ještě rychlejší než tam:

Nástupní stanice: Pardubice hl.n., odjezd 14:23 vlakem Ex 221
Přestupní stanice: Česká Třebová, příjezd 15:00, odjezd 15:11 vlakem Os 24759
Cílová stanice: Moravská Třebová, příjezd 15:47

Pokud byste chtěli absolvovat stejný výlet, připravila jsem výběr informací, které se mohou hodit při provázení městem. Ke stažení ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat