sobota 7. září 2019

Výtvarná aktivita: Malování barvami země

Malování v plenéru bývá  vítaným zpestřením odpoledních červnových hodin, kdy se se nedá v učebnách "moderních" pavilónových škol vydržet. A co takhle připravit si venku i barvy? Osobně jsme s učiteli vyzkoušeli, jak na to, v ekocentru Chaloupky na Vysočině.  Lektorka Míša Míkovcová z Ekocentra Paleta Oucmanice nám prozradila recept, který si dovolím sdílet. Třeba se vám bude hodit pro venkovní aktivity na adaptačních pobytech, projektové dny nebo jen pro tak trochu netradiční výtvarku zn.: Učíme se venku.

Připravené zemní tempery k malování. Pouze zelená je udělána ze zakoupeného pigmentu.




Příprava pigmentu. Rozdrtit, přesít. 
Rozdrcený a přesetý pigment.
Kladívko se na drcení hodí, ale není nutné. U jílu si vystačíte s kamenem, při drcení cihly bylo vítaným pomocníkem.


Recept: Vaječná tempera

Základní ingredience:
přírodní materiál - hlína, jíl, cihly (nebo antuka), dřevné uhlí, popel..., vajíčko (resp. žloutek), voda, hřebíčkový nebo pomerančový olej (není bezpodmínečně nutný)
Pomůcky: misky, jemná sítka, staré lžičky nebo jiná míchátka, větší kameny (nejlépe plochý a kulatý), kladívko, noviny, tácky nebo palety, štětce, kelímky na vodu (dle počtu skupin žáků), čtvrtky či jiný podklad.

Příprava pigmentu
Jíl/hlinku rozdrťte mezi kameny na jemný prášek. (Je fajn pracovat na novinách, co odpadne, neztratíte.)
Přesejete přes velmi jemné sítko do misky.
Prášek rozmíchejte s trochou vody na hladkou kašičku.

Odstíny: 
hnědá - jíl
žlutá - světlý jíl
bílá - mramorový prášek
červená - cihla
černá - dřevěné uhlí nebo popel z ohniště
(Lze doplnit o odstíny zakoupené v podobě hlinek, popřípadě o odstíny hrnčířské hlíny.)

Příprava pojiva:
Žloutek rozmíchejte se stejným množstvím vody (1 díl žloutku : 1 díl vody). Žloutek slouží jako "emulgátor" a pojivá složka. Do rozmíchaného žloutku lze přidat trošku (několik kapek) hřebíčkového nebo pomerančového oleje, který slouží jako konzervant a vysychadlo.
Dodala bych, že stejně může fungovat lněný olej (užívaný v olejomalbě), ostatně právě jej zmiňuje Ferdinand Engelmüller ve svém díle Cesty k malířskému umění z roku 1923. Dočtete se zde také tip na kaseinové tempery, takže pokud chcete opravdu experimentovat, můžete vyzkoušet přidání odtučněného tvarohu s trochou hašeného vápna.

Směs: Smíchejte žloutkové pojivo s pigmentovou kaší v poměru 1:1.
Takto připravené přírodní tempery lze ředit vodou, navzájem míchat a vytvářet tak další odstíny.

Další tipy

  • S barvami připravenými dle výše uvedeného postupu lze malovat na tělo. (Pokud tedy nemáte akutní problémy s kůží, popř. nejste alergici, atopici.)
  • Přidáte-li žloutek do normálních školních temper, budou pomaleji schnout, snáze uděláte tzv. lazury, popřípadě jemnější přechody. Po zaschnutí nebudou obrázky tolik špinit.

Rychlovka/zkouška - vaječná tempera z ručně připravených pigmentů. (Podklad bílá čtvrtka A4, plochý starý štětec č.10.)
Mezipředmětové vazby
 přírodopis (horniny, nerosty), chemie (chem. prvky - např. přítomnost železa - barva půdy, vody do červena, oxidy jako pigmenty), fyzika (pevné a kapalné látky, směsi - suspenze), zeměpis (typy půd na území ČR), český jazyk (popis pracovního postupu), matematika (poměr)

Užitečné odkazy:


1 komentář: