pondělí 4. listopadu 2019

Danubiana: Romantici a milovníci umění nesmí při návštěvě Bratislavy vynechat

  C... jako cesty





Danubiana. Pokud jedete do Bratislavy a zajímá vás umění - nelze vynechat. Ačkoliv se prestižní muzeum moderního umění nachází asi 20 km jižně od hlavního města, doprava na místo není zas tak komplikovaná. Rozhodně se sem vyplatí zajet, ať už je počasí jakékoliv. Ne neprávem je Danubiana dokonce označována za jedno z nejromantičtějších muzeí tohoto typu. Určitě nelitujte 10 Euro za vstupné, protože pominete-li samotné výstavy a dlouhodobou expozici, jejíž kvalita je bez debat, dostane se vám opravdu nevšedního zážitku, který umocňuje spojení moderní architektury, uměleckých děl a přírody.

Foto: Z. Haupt




Součástí je i přilehlá zahrada - park s mnoha zajímavými skulpturami. Nezapomeňte vyjít také na střechu, dokud je krásný výhled na Dunaj.

Foto: Z. Haupt


Zakladatelem muzea moderního umění Danubiana je nizozemský sběratel a podporovatel umění Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Danubina představuje přibližně 200 vybraných sochařských a malířských děl z mecenášovy sbírky, která zapůjčil muzeu na dvě desítky let, tedy do té doby, než si vytvoří sbírku svou, vlastní, novou.Vystavené artefakty se postupně obměňují. Krátkodobé výstavy jsou vyměňovány vždy v tříměsíčních cyklech.







Kavárna 

Nevynechte ani kavárnu, jejíž stylový nábytek je od dánského designéra Arneho Jacobsena, Charlese a Ray Eamesových. Opravdu příjemné posezení s kávou za necelé 3 €.




Jako v každém moderním muzeu naleznete i zde Art shop. Kromě tradiční nabídky, se zde dají zakoupit i suvenýry odkazující na slovenské lidové tradice (omezeně).

Architektura 

Autorem původní myšlenky budovy muzea ve tvaru lodi čočkovitého tvaru (římské galéry), o kterou byla opřená dřevěná vesla, je galerista Vincent Polakovič. Svůj nápad představil architektu Petru Zalmanovi , jemuž se nápad zalíbil stejně jako mecenáši umění Gerardu Meulensteenovi. Umístění stavby v přírodním prostředí na Vodním díle Čunovo (20 km jižně od Bratislavy) na poloostrov, který jakoby zůstal pozapomenutý po stavitelích vodního díla, se přímo nabízel. Poté, co tento pozemek získala v roce 1999 do dlouhodobého nájmu společnost Via Danubia, rozhodl se na něm Gerard Meulensteen postavit muzeum moderního umění.
Foto: Z. Haupt
Od roku 2000 do 2013 byly výstavy v tomto objektu instalovány v reprezentačních prostorách, které byly pro tento účel vybudované. Jelikož postupný zájem široké veřejnosti očekával od muzea nejen výměnné výstavy, které se v něm v pravidelných čtvrtletních cyklech obměňovali, rozhodli se zakladatelé muzea pro jeho dobudování o prostor, kde by bylo možné sbírku vystavit. Z iniciativy Gerarda Meulensteena se v roce 2008 uskutečnilo mezinárodní sympozium mladých architektů ze Slovenska a Holandska, jehož výsledkem byla soutěž o budoucí tvar dostavby muzea. Vítězem se stal návrh Ing. arch. Jana Kukuľu, který se po víceletém pracovním pobytu v Irsku vrátil na Slovensko, aby se zhostil úlohy hlavního architekta dostavby muzea. Jeho koncept, ve kterém se nové prostory řadily lineárně podél břehu Dunaje při zachování proporce a dominance původní budovy Danubiana, byl přijat jako nejlepší řešení. 
Když se Gerard Meulensteen rozhodl své muzeum věnovat Slovensku a vláda SR poskytla finanční prostředky na dostavbu muzea, začal se daný záměr na jaře 2013 realizovat. Dílo bylo dokončeno a předáno veřejnosti v září roku 2014.
V témže roce udělila mezinárodní porota budově slovenskou cenu Stavba roku 2014. Danubiana se stala jednou z dominant hlavního města Bratislavy a její citlivé osazení na poloostrově mohutného toku Dunaje, při  akceptaci přírodní scenérie, je výsledkem profesionálního přístupu všech, kteří při jejím zrodu stáli.



Kudy k Danubianě?

Autem z ČR po dálnici z Brna směr Bratislava, pokračujete po D2 a sjedete až za Bratislavou na sjezdu č. 12. Pak už vám zbývá necelých 8 km do cíle. Možné je použití sjezdu na Jarovce, dále pak pokračovat směrem na Vodné dielo Čunovo. Vše je perfektně značeno, takže se obejdete i bez navigace, a to přestože se zde horečně staví nové cesty a pravděpodobné změny jsou časté.
Parkování je zdarma, hned vedle těchto půvabných kuželek - zátarasů.


Autobusem z Bratislavy - autobus č. 90, vyjíždí ze zastávky u nové budovy Slovenského národního divadla. Cesta trvá přes půl hodiny, proto je třeba si zakoupit hodinovou jízdenku (resp. rovnou dvě - pro zpáteční cestu, u muzea automat není). Konečná stanice je téměř u vchodu do Danubiany. Podíváte-li se pozorně na snímek níže, uvidíte přesně, kde je konečná/ nástupní zastávka autobusu.


Vstupné: dospělí 10 €, studenti 5 €, důchodci (starší 62 let) 5 €, rodinná vstupenka (2+2) 20 €
Více informací na: www.danubiana.sk

Pokud máte štěstí na hezké počasí, je fajn počítat s  celodenním výletem - okolní příroda láká k vycházce. Kousek je slalomový kanál na divoké vodě a malý sportovní přístav, vidět technické záležitosti vodního díla, také není bez zajímavosti. Když není počasí ideální, jako jsme měli koncem října my, půlden by vám na prohlídku a kávičku měl stačit.

A když se zrovna mění výstavy, taky se objeví zajímavé momentky.




Žádné komentáře:

Okomentovat