středa 6. listopadu 2019

Fotoalbum: Rajská zahrada Františka Skály na Sluňákově


C...jako cesty



Rajská zahrada Františka Skály na Sluňákově - magické místo, které si zaslouží tichou a klidnou návštěvu. Nízkoenergetická budova Centra Ekologických aktivit Sluňákov je díky ocenění Grand prix architektů  z roku 2007 známá, nicméně drobnějších stavbá v bezprostředním okolí se už tak moc neví. Loď - archa - zahrada - dvorek - domek - od Františka Skály by mohl zůstat nepovšimnut. A to by byla velké škoda. Genius loci zde zapůsobil v pošmourném listopadovém dni velmi silně. A těch detailů....kdyby nebyla zima, nebyla jsem zde s výpravou učitelů, sedla bych si a seděla zde hodinu, dvě, tři. S pěknou knížkou v ruce, v létě - dovedu si představit, že se dostanu do jiného světa ani nebudu vědět jak. Za 20 Kč vstupného, nejlevnější jízdenka do mimo čas co znám. Doporučuji.












František Skála vytvořil zahradu v lodi na louce, jako archu a pevnost obsahující bohatou, mnohovrstevnatou, skladbu smyslových a estetických zážitků a chránící ohrožené druhy myšlení. Dlouho se sžíval se zdejším místem. Nakonec nalezená cihla s iniciály FS se stala iniciačním zážitkem pro hru se zdejším prostorem. Po přesunutí původně obdélníkové zahrady u místního obecního hřbitova na lužní louku v podobě lodi bylo rozhodnuto. Otevřel se prostor pro hravost, vnímavost pro situace a důležitý detail. Prostor, který dělá život příjemnějším. Klášterní zahrada, vesnický dvorek, ale také třeba hospoda v rajské zahradě. www.frantaskala.com
Zdroj: https://slunakov.cz/areal-domu-prirody/autori/#skala



Záběr ze samotného Sluňákova nesmí chybět.

Učitelské okénko

Pokud chcete na sluňákovský program, je třeba, abyste se dostali do jejich mailistu, abyste dostali avízo, že budou spuštěny rezervace programů včas. Poté, co organizace vypíše termíny, je nutné být rychlý. Jednodenní programy jsou rozebrány do dvou dnů, na volný termín pro vícedenní pobyt se žáky si prý počkáte tak dva roky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat