neděle 18. srpna 2019

Po žluté za významným surrealistou i slavným závodníkem

O, jako osobní ...

Dva zakladatelé ze stejného městyse, jejich pamětní desky "koukají" na sebe. Jedna visí na škole, druhá naproti na knihovně. Jeden slavný rodák z horního, druhý z dolního konce. Jeden miloval auta, druhý umění. Jeden spoluzakladatelem Autoklubu R.Č.S, druhý Skupiny surrealistů v ČSR. Jeden by letos oslavil 125. narozeniny, druhý 120. O kom je řeč? O Vincovi a Jindrovi z Dolní Čermné. Ještě pořád nic?  A Čeněk Junek (vlastním jménem Vincenc), československý automobilový závodník, manžel automobilové závodnice Elišky Junkové a Jindřich Štyrský, český malíř, fotograf, grafik, výtvarník, básník, šéf výpravy Osvobozeného divadla a úzký spolupracovník Marie Čermínové - Toyen, už prozrazuje více?

Po žluté 

Dolní Čermnou, městysem v podhůří Orlických hor, vede žlutá turistická značka, půjdete-li po ní  ve směru od Letohradu, můžete se nejprve podívat k domu č.p. 57, kde se narodil Jindřich Štýrský. Dům není nijak označen, rodiště významného umělce nic nepřipomíná, během let byl přestavěn, hospodářská část na opravy zřejmě ještě čeká. Při pohledu na mnohé, citlivě zrekonstruované usedlosti v okolí, byla návštěva tohoto místa pro mě tak trochu zklamáním. Jeho díla se dnes prodávají za miliony, ale cesta k jeho rodnému domu zůstává běžným kolemjdoucím v utajení.

GPS 49.9844919N, 16.5571169E



Pohled k rodnému domu Jindřicha Štýrského od trasy žluté turistické značky.
Budete-li pokračovat po žluté dál, dojdete do centra obce, kde na oba slavné rodáky pamatují. Na  budově uprostřed náměstí je malířova připomínka, na protější budově školy, zase závodníkova.

11.8.2019 tomu bylo 120 let, co se Jindřich Štyrský narodil v Dolní Čermné ve statku čp. 57, chodil do zdejší školy a v letech 1918 - 1920 zde i učil.


Po žluté značce dojdete i dalšímu domu, který je spjat s mládím významného rodáka, Vincence Junka. Majitelé objektu u Čermenského rybníka na bankéře, finančníka a závodníka vzpomínají mnohem důstojněji. 

GPS 49.9774514N, 16.5754003E



Pohled na Čermenský rybník od domu, kde v mládí žil Čeněk Junek..


Učitelská poznámka

Jindřich Štýrský začínal jako kubistický malíř s lyrickým zaměřením, ale brzy přešel k imaginativní tvorbě. Od pobytu v Paříži s Toyen jeho tvorba směřovala směrem k surrealismu, hlavním zdrojem jeho inspirace se staly sny a jejich prožitek – cyklus Kořeny. Štyrský byl jedním z prvních evropských umělců, kteří se zabývali barevnou koláží. Mezi jeho erotické fotokoláže patří například kniha s doprovodnými texty Emilie přichází ke mně ve snu z roku 1933
Artificialismus byl český malířský směr ovlivněný poetismem, který v roku 1926 v Paříži, který založili právě Jindřich Štyrský a Toyen. Artificialismus projevuje zájem o nevědomé psychické procesy, psychoanalýzu a směřuje k maximálně imaginativní malbě, znázorňující biomorfní tvary v beztížném prostoru. Jinak lze tento směr definovat jako přechod mezi poetismem a surrealismem, přemostění mezi realitou a abstrakcí.
V roce 2010 o Jindřichu Štýrském natočila Česká televize dokument, v němž byly použity i záběry z Dolní Čermné. Ke vidění ZDE.
Dne 21.5.2017 se Štyrského obraz  prodal v aukci za rekordních 23,6 milionu korun, více na: https://art.ihned.cz/umeni/c1-65737690-styrsky-obraz-aukce-european-arts 
Tip na školní výlet: Místní Areál zdraví a sportu nabízí zázemí pro sportovní soustředění, adaptační a cyklistické kurzy. http://www.azas.cz/o-arealu/

Žádné komentáře:

Okomentovat