pondělí 12. srpna 2019

Kam pro modrou sukni? Do seznamu dědictví UNESCO

O, jako osobní ...

"Mami, já bych chtěla nějakou modrou sukni," prohlásila dcera, prohrabujíc se kupičkou naškrobených a nažehlených sukniček. Vzhledem k tomu, že přání bylo vyřčeno v modrotiskové dílně, byla vysoká pravděpodobnost, že ani jiná možnost neexistuje. Ledaže...by jí místo sukně přišly vhod třeba pánské trenky nebo kuchyňská zástěra.
Naštěstí si z nepřeberného množství modrých sukní s ručně tisknutým bílým vzorkem dokázala vybrat a odjížděla z Olešnice na Moravě spokojená. Ještě aby ne, vždyť rozhodně ne každý běhá po ulici oblečen v dědictví UNESCO.




Ale pojďme pořádku...

Deset generací předků současného provozovatele jedné ze dvou modrotiskových dílen v České republice rozvíjeli a udržovali tradici modrobarvířů, aby za generace jedenácté se tento technologický postup dostal na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Pokud tedy obdivujete současníky, kteří dokázali zachovat dávné tradice, je olešnická dílna místem, kde se za cenu dvou káv posunete v čase o stovky let. A věnovat se vám budou sami provozovatelé, mistři svého řemesla.

Stovky bílých vzorů jsou tištěny na plátno ručně. Barveno namočením do roztoku z přírodního barviva získaného z rostliny indigovník, která je česky nazývaná modřil - logicky.


Pohled do dílny, kde se za sto let zaměnilo jen to, že sem vede elektřina.

Barvířská káď hluboká dva metry, vydrží stovky let, tato by mohla sloužit ještě čtyři, pět generací. 

Nejstarší tiskařské formy této dílny.

Detail formy vyřezané do hruškového dřeva.

Formy na bordury.

Jemné vzory forma jsou tvořeny z přesně umístěných mosazných pásků.

Ke správnému namáčení formy pomáhá rozetření tiskařské reservy na podklad na vodním polštáři.

Otec současného provozovatele dílny ukazuje, jak správně rozetřít tzv. pap. Tiskařskou reservu tvoří arabská guma, kaolin a tajemství, které se neříká.
Bavlněné plátno určené pro barvení přírodním indigem nesmí být nijak ošetřeno. Současným dodavatelem je podnik z východních Čech.

Sušárna natištěné látky.

Potištěná látka před obarvením. Vzory jsou patrné, ale nikoliv výrazně.

Tam, kde se zastavil čas

Dílna - muzeum je veřejnosti otevřená v sezoně v úterý a ve čtvrtek po obědě. A...malém bych zapomněla, vezměte si s sebou dostatek peněz, neboť těch šedesát korun za vstupné je tech posledních, co zde necháte. zejména, pokud s sebou vezmete dcery... Jsou-li mezi vámi experimentátoři, kteří by chtěli vyzkoušet tvorbu autorské látky, Danzingerova modrotisková dílna nabízí možnost zakoupení bílého plátna (nutné je speciální, neošetřené) a tiskařské rezervy dle originálního receptu. Vámi namalovanou látku následně obarví přírodním indigem, vyperou a vymandlují. Jak dopadl můj pokus, to se dozvíte možná někdy příště. Zatím je látka stále na chalupě na skříni.
Káva v místní kavárně je podávána jak jinak, než do hrnků s modrobílým vzorem.

Obchůdek s metráží i suvenýry.



Logo dílny odkazující na tradici zdokumentovanou na stejném místě od roku 1816.
(Jen pro ilustraci, jak je to dávno - v tomto roce se narodila anglická spisovatelka Charlotte Brontëová, autorka románu Jana Eyrová) .

Učitelská poznámka

Pro školní exkurze je nutné zavolat předem. V zimě není dílna vytápěná, tak spíš jaro, podzim, ale Pokud to bude možné, Danzingerovi vám vyjdou vstříc i pokud byste chtěli přijet v jiný den v týdnu. Kontakty: https://www.modrotisk-danzinger.cz/777 908 404 nebo  604 745 122, info@modrotisk-danzinger.cz
Do Olešnice není úplně dobré dopravní spojení, ale když už se sem dostanete, udělejte si čas na muzeum veteránů i strašidelné sklepení (pro mrňata). V prodejně místní mlékárny na náměstí nejenže mají výbornou zmrzlinu, tvaroh a jiné laskominy, ale taky dámské a pánské záchody.  

Žádné komentáře:

Okomentovat