neděle 5. července 2020

Putování s Jiráskem / Etapa 1: Hronov - Náchod


Pěšky po Jiráskově cestě. Ano, to byl prvotní nápad. Vydržel do té doby, než bylo odhaleno, že turisté za první republiky vytyčili cestu pojmenovanou na počest tohoto literáta mnohem náročnějšími úseky, než kudy vede pohodlná asfaltová cyklostezka. Takže lehká změna. Zůstává start Hronov, zásadní styčné body a cíl - Litomyšl. 

Etapa č.1:  Hronov - Náchod

13 km (3 hodiny pohodové chůze), 28.6.2020

Hronov

Vchod od parku střeží Alois Jirásek . Moderně upravený park s prameny minerálních vod - Hronovka a Regnerka nabídne poutníkovi odpočinek i toalety. V blízkosti rodného domku slavného literáta se nachází i zajímavý knihostrom.
Údaje k minerálkám, Hronovka mi chutnala víc, nejdete na http://mineralky.wz.cz/hronov.htm.

Prameníky Hornovky a Regnerky.
Rodný domek Aloise Jiráska je otevřen pouze v sezóně. Zakoupením vstupného do Jiráskova domku získáváte automaticky možnost navštívit i místní muzeum.  Není bez zajímavosti, že Jiráskovi o svůj domek přišli kvůli dluhům, ale sám Jirásek ho neodkoupil, když byl už bohatý muž a dům byl na prodej. Získalo ho město Hronov a Jirásek si na okraji města koupil vilku.








Jiráskovi předci byli pekaři. Expozice připomíná, jak se toto řemeslo v minulosti provozovalo.

Náchod

Při návštěvě Náchoda nelze vynechat zámek, který dominantně tyčí nad městem. K zámku vede několik cest. Nejkratší a nejprudší vede z Karlova náměstí, od zvonkohry, vyšlapanou pěšinou rovnou nahoru. Na Karlově náměstí stojí za to se chvíli před výšlapem zastavit. Najdete zde v dlažbě obrovskou podkovu. Pověst říká, že ji ztratil kůň krále Fridricha Falckého, který po prohrané bitvě na Bílé hoře prchal přes Náchod do Slezska. Prý, kdo na podkově chvíli postojí, tomu se splní jeho tajné přání. Když budete chtít výšlap do strmého kopce trochu oddálit, nabízí se zde Waffle Cafe. Žádná láce, ale kafe fakt dobré.

Státní zámek Náchod nabízí 11 prohlídkových okruhů a programů, včetně těch pro nejmenší návštěvníky. Pokud plánujete výlet dopředu, vyplatí se rozmyslet si, na který okruh se chcete vydat. Prostudovat si nabídku a ceník i objednat prohlídku si můžete předem https://www.zamek-nachod.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy



 Na zámku lze fotografovat bez blesku. Snímky zachycují reprezentační prostory prvního zámeckého patra s historickými interiéry z období 17. a 18. století, kdy Náchod vlastnili italští Piccolominiové.

Ne všechny nástěnné koberce, které zdobí některé stěny zámku, se dochovaly. Některé byly prodány, aby pokryly dluhy, jiné rozstříhány na podložky pod koňská sedla.



 Za pootevřenými vraty na nádvoří se ukrývá barokní zahrada.


V centru Náchoda nepřehlédněte secesní budovu hotelu U Beránka. Budovu hotelu navrhl významný architekt Alois Čenský (1868-1954), otevřena byla v roce 1914.
Najdete zde Dannyho kavárnu pojmenovanou po hlavním hrdinovi románů Josefa Škvoreckého. Hotel je také zajímavý tím, že sem zavítal v 1926 T. G. Masaryk a v roce 2011 po celé léto v zde bydlel Václav Havel s celým svým štábem při natáčení filmu Odcházení v České Skalici. Jídelní lístek a další podrobnosti naleznete na https://hotel-beranek.com/



Kam vedou často kroky každého novodobého poutníka? Na nádraží. I na tom náchodském naleznete zajímavost. Hádejte, kdo zde čekal....

Žádné komentáře:

Okomentovat