úterý 19. července 2022

Pokojové rostliny zlepšují prostředí školy, jmenovky povědomí o nich


A) Máte kytky ve škole?  B) Ví žáci, jak se jmenují?
Odpovědi na tyto otázky jsou: a) většinou ano, b) většinou ne.

Proč se ptám: 

Na konci školního roku jsme s deváťáky měli velkou akci - přesazování květin, nejen ze třídy a odborné učebny. Prostě, kdo ve škole chtěl, mohl donést chudinky, které se tísnily mnoho let v malých květináčích a nevyhovující zemině. Když už byly kytky v novém a já dostala vynadáno od uklízeček za bince v celé škole :), napadlo mě s osmáky ve výtvarce vyrobit jmenovky, aby vůbec žáci (a já u některých rovněž) věděli, jak se pokojovky jmenují. Protože málokdo z nich věděl, která kytka je která. A taky, aby se "naučili" písmo, umístění nápisu v ploše a tak. No, co vám budu.... Nějaké kousky byly exkluzivní, že by se za ně nemusela stydět lecjaká prodejna květin. Ale další už tak reprezentativní nebyly.  Tudíž jsem pojala nápad. 

Jednotné jmenovky. A protože mám teď o prázdninách dovolenou, tak jsem je vyrobila. Pro dvacet druhů, s informací o vhodném stanovišti a zálivce i nějaké zajímavosti, co mi prozradila wikipedie. Nejsou na nich obrázky, aby jste je mohli využít pro "poznávačku" v pracovkách nebo biologii. Pro samokontrolu jsou na cedulkách QR kódy. 

Pokud chcete jmenovky využít i vy, zde jsou. https://www.ucitelnice.cz/produkt/14551
Samotné popisky jsou v png., takže je lze vložit např. do wordu před tiskem kolikrát potřebujete (podle počtu květináčů), nebo je lze tisknout jako fotky. Součástí je i šablona v pptx., abyste si vy nebo vaší žáci mohli případně dovyrobit cedulky k pokojovkám, které v souboru nenajdete.




Žádné komentáře:

Okomentovat