pondělí 14. prosince 2020

Výtvarná aktivita: jednoduché vánoční přání "papírové perníčky"

Úkol: Vytvořit tradiční vánoční kartu - přání. Jako motiv poslouží "perníčky", v našem případě ovšem papírové.




Co budete potřebovat?

  • 1 ks čtvrtky A4 bílé
  • kousky hnědého a béžového barevného papíru(lze nahradit tónovanou čtvrtkou kávou a čajem, nebo kartonem z krabice v přírodní barvě)
  • lepidlo
  • tužku
  • nůžky
  • provázek nebo stužku
  • zlatý a stříbrný popisovač (lze nahradit bílou a černou tuší + redisperem, nebo bílou temperou a štětičkou na čištění uší)
  • méně zdatní kreslíři si mohou vypůjčit formičku na cukroví jako šablonu



Jak na to?

  1. Na barevné papíry si tužkou nakreslíme motivy, které obvykle vykrajujeme při pečení perníčků. Ovšem nemusíte se tradice držet příliš. Klidně buďte kreativní - máte rádi motorky? Klidně "upečte" pneumatiky s pořádným vzorkem. Fantazii se meze nekladou. Jste-li spíš zastánci tradic a moc si nevěříte při kreslení, vypůjčte si os maminky formičku a použijte ji jako šablonu. (V případě, že tónujete papíry přírodními barvivy - kávou nebo čajem, nechte je pořádně zaschnout a až pak kreslete.)
  2. Motivy vystřihněte. Stříhejte pečlivě.
  3. Jednotlivé kousky perníčků ozdobte buď popisovačem nebo bílou temperou. (Místo štětce poslouží velmi dobře štětička na čištění uší.) Nechte zaschnout.
  4. Bílou čtvrtku A4 přehněte na polovinu. Dobré je nůžkami podle pravítka přesně uprostřed vyrýt rýhu - čtvrtka se nebude lámat.
  5. Budete-li používat ozdobnou tkaničku nebo provázek připevněte jej k "perníčku". (Nejlepší je udělat dírku kancelářskou děrovačkou, poté provléknout provázek a udělat mašličku.)
  6. Motivy umístěte na plochu, pohýbejte s nimi, abyste našli vhodnou kompozici.
  7. Jednotlivé "perníčky" pořádně přilepte.
  8. Dovnitř přáníčka napište milý vzkaz. Pozor, ať vám neutíkají řádky a neuděláte chybu. Pokud bojujete zrovna s tímto, doporučuji nadepsat si vzkaz předem, před lepením.

žákovská práce
žákovská práce
žákovská práce

 






Žádné komentáře:

Okomentovat